Pentru ca majoritatea oamenilor prezinta un anumit nivel de deviere a coloanei, scolioza nu este evidenta pana in momentul in care aceasta devine o problema. Aceasta afectiune a coloanei apare frecvent in copilarie insa, daca nu este tratata la momentul potrivit, scolioza genereaza dureri puternice de spate si, daca se agraveaza, pacientii pot prezenta dificultati la respiratie.
Ce este scolioza
Scolioza este o deformare permanenta a coloanei vertebrale, legata de o torsiune a vertebrelor una fata de cealalta, in cele trei planuri ale spatiului (sus-jos, dreapta-stanga, fata-spate). Apare mai ales in copilarie si adolescenta, dar poate aparea si la varsta adulta. Aceasta conditie este uneori consecinta unei alte maladii sau malformatii.
Aceasta deviere a coloanei vertebrale este legata de o rotatie a vertebrelor una fata de cealalta. In cazul acestei afectiuni, coloana vertebrala prezinta o rasucire. Curburile sale naturale, inainte si inapoi, sunt modificate. Scolioza este o boala frecventa in Romania, de fapt, tara noastra fiind pe locul 1 in randul tarilor europene, din acest punct de vedere.
===Semnele si simptomele scoliozei
Aceasta afectiune este observat la copii incepand cu varsta de opt ani. Scolioza, cu cat apare mai devreme, cu atat potentialul de agravare este mai mare.
Deformarea coloanei vertebrale este vizibila clinic din stadii incipiente si medii, dar nu aspectul estetic este cel care impune instituirea masurilor de corectare, ci evolutia deformarii si, mai ales, consecintele acestor modificari de statica vertebrala care in stadiile avansate se traduc prin:
- modificarea formei si reducerea volumului cutiei toracice, cu instalarea sindromului de insuficienta toracica;
- Schimbarea dispunerii si raporturilor anatomice intre organele interne toracice si abdominale;
- Cele mai comune simptome pe care parintii le pot observa la copii sunt;
- curbura coloanei in plan lateral, avand uneori o forma de S sau de C;
- diferenta sesizabila intre inaltimea umerilor, a omoplatilor sau a soldurilor;
- vertebrele sunt mai proeminente pe o parte a corpului;
- postura deficitara;
- asimetria umerilor si a bazinului – unul dintre omoplati iese mai mult in evidenta;
- bratele au lungimi diferite in pozitie dreapta;
- aparitia problemelor de respiratie;
- dureri de spate;
- slabiciune musculara;
- oboseala;
- probleme cardiace;
Cauzele scoliozei
Scolioza este o afectiune care determina curbarea coloanei vertebrale laterale. Poate afecta orice parte a acesteia, dar cele mai frecvente regiuni sunt zona toracica (scolioza toracica) si partea inferioara a spatelui (scolioza lombara). In cele mai multe cazuri, motivele de schimbare a formei nu sunt cunoscute, dar in altele paralizia cerebrala, distrofia musculara si spina bifida sunt factori in dezvoltarea scoliozelor.
Scolioza idiopatica
…
Citeste continuarea aici: Tot ce trebuie sa stii despre scolioza
Am fost mereu confuz in legatura cu asigurarile de sanatate, insa acest articol mi-a clarificat multe aspecte. Apreciez faptul ca s-au abordat atat avantajele, cat si dezavantajele acestor tipuri de asigurari, oferindu-mi o perspectiva mai ampla.
Asigurarile de sanatate sunt extrem de importante in zilele noastre, mai ales avand in vedere costurile ridicate ale serviciilor medicale. Este esential sa fim informati despre ce ne ofera aceste asigurari si cum ne pot ajuta in caz de nevoie.
Articolul este foarte detaliat si ofera informatii importante despre asigurarile de sanatate. Este util sa stii care sunt avantajele si dezavantajele acestora inainte de a lua o decizie. Recomand tuturor sa citeasca acest articol pentru a fi bine informati.