logo
FB G+ LinkedIn

13
Ian 2016

Setul de masuri introduse de Autoritatea de Supraveghere Financiara in a doua jumatate a anului 2014 va fi urmat in 2015 de un test de stres in sectorul asigurarilor din Romania si de un program de evaluare a calitatii elementelor de activ si de pasiv ale bilanturilor companiilor de asigurare.

In opinia lui Misu NEGRITOIU, Presedinte, ASF – Autoritatea de Supraveghere Financiara, in 2015 exista mai multe oportunitati decat amenintari pe piata asigurarilor din Romania.
In ceea ce priveste oportunitatile, Misu NEGRITOIU a precizat ca nivelul inca redus al pietei si dificultatile importante cu care aceasta se confrunta in prezent se pot transforma in oportunitati pentru perioada urmatoare daca se actioneaza eficient si diligent de catre toate partile implicate. „ASF va contribui la acest efort prin trecerea la un sistem de supraveghere si control suplu si eficient, ce are ca tinte principale protectia consumatorilor, asigurarea stabilitatii financiare si dezvoltarea pietei. Totodata, ASF va imbunatati cadrul de reglementare ca urmare a trecerii la noul regim de solvabilitate”, a precizat Presedintele ASF.
In acelasi timp, pregatirea trecerii la Solvency II si la raportarea conform IFRS reprezinta un efort important pentru companii in anul 2015, dar si oportunitati de imbunatatire ale solvabilitatii si transparentei.

„De asemenea, concluziile exercitiului de evaluare a calitatii activelor si pasivelor, precum si testul de stres ce vor fi derulate de ASF impreuna cu Comisia Europeana si EIOPA, la care vor participa companii ce reprezinta peste 80% din piata asigurarilor din Romania, sunt menite sa contribuie la corectarea deficientelor din prezent. Astfel, piata se va reaseza pe baze solide, care sa-i ofere oportunitati de dezvolare mai rapida si sustenabila”, a declarat Presedintele ASF.

Tot printre oportunitati intalnim si cresterea pietei in conditiile in care, in prezent, gradul de penetrare al asigurarilor este unul foarte mic in tara noastra.

„Atat gradul de penetrare, cat si densitatea asigurarilor in Romania se situeaza printre cele mai reduse din UE. Exista oportunitati reale de crestere mai ales pe segmentele de asigurare impotriva dezastrelor, asigurarilor agricole, asigurari de sanatate si asigurari de viata, avand in vedere ca, desi nivelul de trai in Romania este mai redus comparativ cu alte tari din UE, totusi numarul potential de asigurati este ridicat, iar nevoia de protectie este de asemenea semnificativa (printre altele si ca urmare a imbatranirii populatiei)”, a spus Misu NEGRITOIU.

In categoria amenintari, seful ASF a precizat ca o influenta negativa asupra evolutiei pietei asigurarilor in anul 2015 ar putea veni din partea societatilor care in prezent se confrunta cu dificultati financiare serioase, daca masurile acestora de redresare nu vor determina, in timp util, restabilirea solvabilitatii si lichiditatii.

De asemenea, una dintre cele mai importante amenintari pe termen scurt este pierderea increderii populatiei in sistemul de asigurari, fiind esential sa existe un comportament corect al companiilor fata de asigurati.

„Ca si pana acum, sectorul asigurarilor va fi influentat de evolutia economiei locale, care la randul ei depinde de evolutiile economice internationale, in special a celei europene. Volatilitatea pietelor financiare si mentinerea dobanzilor la un nivel scazut reprezinta amenintari importante mai ales la adresa bunei functionari a segmentului asigurarilor de viata”, a mai spus Presedintele ASF.


Sursa: 1asig.ro