logo
FB G+ LinkedIn

Asigurari de credite si garantii

Asigurarile de credite si garantii  au ca obiect acoperirea riscurilor de insolvabilitate generala, de credit de export, de vanzare in rate, de credit ipotecar, de credit agricol, precum si de garantii directe sau indirecte.

Riscul asigurat specific acestor forme de asigurare il constituie nerambursarea totala sau partiala a ratelor de credit si a dobanzilor aferente. Se intelege ca interesul asigurat apartine institutiei de credit sau institutiei financiare nebancare care va avea in acelasi timp si calitatea de asigurat, si care, ca urmare a producerii evenimentului asigurat, va incasa indemnizatia de asigurare.

In cazul asigurarii garantiilor creditului, asiguratorul raspunde nu pentru nerestituirea creditului si a dobanzilor ci pentru pieirea totala sau partiala a bunurlor cu care s-a garantat imprumutul.

Datorita importantei si complexitatii asigurarilor de credite si garantii, legislatia romaneasca a reglementat cateva reguli cu caracter de principii care guverneaza cele doua clase de asigurari.