logo
FB G+ LinkedIn

Asigurarea CASCO

 

casco

Polita CASCO este o asigurare facultativa care va protejeaza propriul vehicul impotriva furtului sau al altor eventuale daune pe care autovehiculul le poate suferi, indiferent daca sunteti responsabil sau nu de producerea acestora. Polita CASCO este o asigurare facultativa,in comparatie cu asigurarea RCA care este o asigurare obligatorie, si acopera numai pagubele produse tertilor, din vina dumneavoastra, ca urmare a unui accident rutier. Polita CASCO se incheie dupa efectuarea unei inspectii de risc a vehiculului de catre un reprezentant al companiei de asigurari sau al unui broker de asigurare, in urma careia se incheie un raport de inspectie semnat de ambele parti.

Aceasta procedura va include si:

•efectuarea de fotografii ale masinii;

•evidentierea imbunatatirilor sau modificarilor aduse masinii (sistem audio nou, jante, etc.);

•constatarea eventualelor daune existente care nu vor fi despagubite, intocmindu-se un proces verbal de constatare.

ATENTIE!

Daca optati pentru acest tip de polita, veti avea acoperire in cazul producerii unor avarii in mod accidental.Trebuie avut in vedere insa ca:

•politele difera de la o companie de asigurare la alta;

•unele clauze care sunt incluse in asigurarea standard de catre un asigurator, la altul pot fi acoperite numai contra cost.

In cadrul unei polite CASCO se mai pot atasa si acoperiri pentru servicii de asistenta rutiera – cheltuieli de tractare, asistenta tehnica sau cazare de urgenta.

Ce acte trebuie pentru a incheia o asigurare

Pentru calculul unei oferte sau pentru emiterea politei sunt necesare o copie a cartii de identitate sau a talonului si buletinul sau CUI-ul persoanei asigurate.

Este esential ca aceste acte sa le ai in original in cazul unei daune, iar daca le-ai pierdut pe parcurs trebuie sa anunti compania de asigurari de la care ai o asigurare CASCO, in caz contrar, in special la furt, risti sa nu primesti despagubirea( excludere expresa in conditiile de asigurare).

Elementele esentiale intr-o polita CASCO

Valoarea de nou este valoarea de factura (in cazul masinilor noi) sau valoarea obtinuta dintr-un catalog specializat utilizat in industria de asigurari: Eurotax, APIA, Schwacke, Nutz, DAT etc..

Suma asigurata – este valoarea la care iti este protejata masina pe o polita CASCO. Se calculeaza pornind de la valoarea de nou din care se scade un coeficient de uzura. Acesti coeficienti variaza destul de mult de la asigurator la asigurator, motiv pentru care sumele asigurate vor fi de cele mai multe ori diferite in ofertele companiilor de asigurari.

Fransiza reprezinta partea din dauna pe care o suporta beneficiarul politei de asigurare.

Exista mai multe tipuri de fransize:

•fransize la daune partiale si la dauna totala

•fransize fixe sau procentuale (din suma asigurata sau din dauna)

•fransize pe grupe de riscuri – avarii, furt, vandalism etc.

Prima de asigurare reprezinta pretul politei si este stabilita in functie de datele masinii, ale proprietarului si a clauzelor suplimentare pentru care se opteaza. Aceasta poate fi achitata integral sau in rate in conformitate cu polita de asigurare CASCO.

De fiecare data cand se plateste o despagubire suma asigurata scade cu valoarea platita de asigurator ca despagubire. In acest caz ai nevoie de reintregirea sumei asigurate, pe care o poti obtine fie printr-o prima suplimentara fie o poti avea ca si clauza suplimentara sau beneficiu la incheierea politei.

Inspectia de risc se efectueaza de catre reprezentatul asiguratorului sau broker-ului prin intermediul caruia inchei polita CASCO. Este de preferat ca inspectia sa fie realizata in conditii bune de vizibilitate iar masina sa fie cat se poate de curata astfel incat pozele sa fie foarte clare.

Eventualele daune preexistente trebuie pozate separate si specificate in raportul inspectiei de risc. Dotarile suplimentare se pot asigura cu conditia ca proprietarul sa poata prezenta factura de achizitie pentru respectivele dotari, sau in cazul unor asiguratori aceste dotari sunt cuprinse in suma asigurata intr-o anumita limita specificata in contractul de asigurare independent de existenta facturilor de achizitie.

Lista de unitati service cu decontare directa – fiecare asigurator are o serie de unitati service auto cu care are conventii de colaborare in baza carora ofera clientilor decontare directa (de obicei pe baza unui accept de plata prealabil). Cele mai multe companii de asigurari au decontare directa cu majoritatea service-urilor de reprezentanta, dar si cu foarte multe unitati independente, multi-marca. Este foarte important sa verifici daca in lista asiguratorului pe care il vei alege exista unitati service in care doresti sau poti sa iti repari masina.

La ce trebuie sa fii atent cand faci o polita CASCO

Asigura-te ca datele de pe polita au fost scrise corect de catre cel care a incheiat polita, in special seria de sasiu si CNP/CUI ale asiguratului.

Verifica daca inspectia de risc a fost completata complet si corect, iar fotografiile atasate ei sunt clare. La momentul efectuarii inspectiei de risc masina trebuie sa fie curata, pentru ca eventualele avarii existente sa fie mentionate in inspectia de risc si pentru a evita orice alte confuzii la momentul unei daune.

Scadentele ratelor si data expirare sa fie calculate si inscrise in polita in mod corect.

Cum se despagubesc daunele cauzate de avarii (accident, caderi de copaci etc)

Cu ajutorul unei polite CASCO poti sa obtii despagubiri pentru daune partiale sau daune totale.

In cazul unei avarii partiale:

•Se repara piesele atunci cand reparatia este posibila (de exemplu o aripa tamponata usor poate fi de cele mai multe ori indreptata si revopsita)

•Se inlocuiesc piesele care nu mai pot fi reparate sau care, daca ar fi reparate, nu ar mai asigura acelasi nivel de siguranta in utilizare

•Reparatiile si inlocuirile se fac in unitatea service aleasa de client. Daca aceasta este din lista service-urilor cu decontare directa, reparatia este efectuata de catre service iar clientul isi poate ridica masina dupa ce asiguratorul a dat acceptul de plata pe devizul de reparatie. Pentru ca lucrurile sa mearga repede este esential ca acea unitate service sa aiba experienta in colaborarea cu asiguratorul Dvs. CASCO, in caz contrar existand riscul unor intarzieri din motive de obicei procedurale.

•Compania de asigurari are dreptul sa retina din despagubire eventualele rate de prima care nu au ajuns la scadenta pana la data finalizarii reparatiei, caz in care asiguratul va trebui sa le achite fie la service, fie la asigurator.

Dauna totala din accident se declara atunci cand valoarea estimata a reparatiilor depaseste un anumit procent din suma asigurata prin polita. In acest caz, asiguratorul efectueaza o evaluare a epavei (de obicei intr-un sistem propriu de licitare a epavelor) si de cele mai multe ori epava este vanduta de catre asigurat celui care a castigat licitatia, iar Asiguratorul plateste diferenta de suma pana la suma asigurata, din care se scad eventualele fransize la dauna totala si ratele de prima neachitate pana la data producerii accidentului.

Cum se despagubesc furturile

Atat la furt partial cat si la furt total, exista un termen legal de anchetare a cazului de 60 de zile.

Pasii catre trebuie parcursi sunt:

1.Avizarea daunei la asigurator. In cazul furtului partial se efectueaza si constatare.

2.Comunicarea cu politia – la 30 si respective 60 de zile de la producerea furtului, asiguratoul va solicita unitatii de politie competente sa ii comunice stadiul anchetei, in special daca autorul a fost identificat si daca s-a recuperate prejudiciul. De cele mai multe ori anchetele nu sunt finalizate cu success, caz in care dupa 60 de zile Politia va elibera o adresa oficiala care confirma acest lucru. Dupa acest document final, asiguratul poate intocmi cererea de despagubire si primeste despagubirea in termenul stipulate in contract (de obicei 15 zile).

Unde este valabila polita CASCO

Iti recomandam ca atunci cand cumperi o polita CASCO sa o achizitionezi la pachet cu asigurarea RCA. Chiar daca sunt la termene decalate, e bine sa le ai la aceeasi companie de asigurari daca obisnuiesti sa iesi din tara, chiar si pentru cateva zile, pentru ca acest pachet iti ofera extinderea anumitor acoperiri si in afara Romaniei, in functie de asigurator.

Pentru a obtine o cotatie lasa­-ne datele tale de contact si in cel mai scurt timp un agent PRBA te va contacta pentru oferta.