logo
FB G+ LinkedIn

23
Oct 2014

Cu o singura luna ramasa pana cand brokerii de asigurare trebuie sa se conformeze cerintelor minime de capital social, 180 de brokeri indeplineau conditiile cerute de lege incepand cu anul viitor, anunta Autoritatea de Supraveghere Financiara.

„La sfarsitul lunii noiembrie 2015 indeplineau cerintele minime de capital un numar de aproximativ 180 de brokeri, reprezentand 90% din piata, ceea ce subliniaza atat utilitatea, cat si viabilitatea unei asemenea decizii”, precizeaza ASF.

Numarul acestora a fost cu circa 60 mai mare decat la dinele lui octombrie, cand doar 120 de brokeri indeplineau aceasta conditie, avand o cota de piata cumulata de peste 60%.

Conform Normei 9/2015, brokerii au obligatia ca, incepand cu 1 ianuarie 2016, sa dispuna de un capital social minim de 150.000 de lei. Neindeplinirea acestei obligatii are drept consecinta retragerea autorizatiei de functionare a brokerului, in conditiile stabilite de legislatia in vigoare. Anterior, capitalul social necesar brokerilor de asigurare era de 25.000 de lei.

Conform datelor centralizate de Autoritatea de Supraveghere Financiara, la 30 iunie 2015, un numar de 601 brokeri de asigurare si/sau reasigurare detineau autorizatie de functionare. In primele sase luni ale anului 2015, primele intermediate de brokerii de asigurare au fost in valoare de 2,5 miliarde de lei, reprezentand 58,05% din primele brute subscrise de asiguratori pe piata din Romania.

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a anuntat ca s-a intalnit, la sfarsitul saptamanii trecute, cu reprezentanti ai Uniunii Nationale a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari (UNSICAR), fiind trecute in revista proiecte care privesc evolutia pietei asigurarilor in anul 2016.

In privinta distributiei produselor de asigurare, ASF a invitat membrii UNSICAR sa se alature unui grup de lucru pentru transpunerea in legislatia nationala a Directivei Europene privind Distributia in Asigurari (IDD), adoptata la sfarsitul lunii noiembrie 2015 in Parlamentul European.
De asemenea, UNSICAR a fost invitata sa se alature grupului de lucru care urmareste finalizarea proiectului de regulament privind formarea profesionala, precum si a extinderii, la nivel national, a proiectului de educatie financiara care se deruleaza acum in scolile si liceele bucurestene.

Sursa: 1asig.ro